Wednesday, 13 November 2013

Perth Trip 2013 : Part 3 : Perth City - Hello Monday!

Entry bersamnbung dari SINI.
 
 
Assalamualaikum.
 
Good Morning Monday!
 
No Monday blues please :)
 
 
 
 
Hari ke-3 di Perth, hari pertama papa pergi keje and mama stay at hotel with kids. Isteri mithali yang dibawa khas ini mestilah siap gosokkan baju papa, ok dah hensem. Pastu tang perut pulak, masakkan hearty breakfast untuk papa.
 
Menu for today: friend rice with prawn and omelette. Ala mengada pulak, nasi goreng udang dan telur dadar jer. Kat hotel takde blender ataupun  lesung batu, makanya guna sahaja pes nasi goreng segera Adabi. Saya sebenarnya kurang gemar menggunakan pes masakan segera, sebab pasti tinggi kandungan MSGnya. Tapi untuk travel, bolehlah dari tak ada :)
 
 
 
 
For kids pulak, menu by request. hari ini dioarang nak mee goreng dan scamble eggs. Mee datang dari Mee Seedap, tumiskan sedikit dengan bawang dan telur.
 
 
 
 
Air tea O suam jadi pilihan anak-anak pagi ini.
Teh cap Harris :)
 
 
 

Mama pulak dengan healthy breakfast. Diet yang tak berapa diet. High in sugar!
 
 
 
  
Tak habis-habis dengan hot chocolate + fresh milk. Rasa sedappp lebih sikit fresh milk kat sini. Suka sangat shopping fresh milk, drinking chocolate and fresh fruits. Perasaankah, bila pisang kat Aussie pun terasa lebih sedappp. Over!
 
 

 
Jomlah anak-anak ku bersiap.
 
What a perfect day outside! Mama dah tak sabar nie!
 
 

 
Arash my little helper :)

 
Berjalan hanya bertiga dan menolak stroller, pasti tak dapat nak tolak shopping trolley. Maka stoller ini juga menjadi shopping trolley! And my 5 years old son, willingly help me with all the chores. Sayang Arash mama. Amani sayang pun tolong mama jugak, tolong duduk diam-diam kat stroller tue :)
 
Kami memang kuat menjajan bila travel. Bila kat rumah pun beli jugak. Cuma bila travel nie, takde benda nak buatkan selain jalan, makan, jalan, makan lagi.
 
 

 
Chocolate and more chocolate.
The choice is yours!

 
 
 
 
 
 
Joms kita jalan-jalan. Window shopping dulu!
 
 
 
 
Dekat sahaja nie dari hotel kami. Seberang jalan dah sampai :)

 
Memang selalu jumpa kat lobby, tourist dari M'sia jugak. Ramai yang datang dengan big family. Dari nenek sampai ke cucu-cicit. Meriah, jeles tengok diorang hari nie semua nak pergi jalan-jalan ada nak pergi Nambung National Park, Yanchep National Park. Huhuhu.

 
 Memang tak dapatlah kami kali ni nak pegi National Park kat Western Australia kali nie. Takat pusing-pusing dalam bandar jerla boleh 9 hari nie. Datang atas nama kerja.. sob..sob..;)
 
 

 
Joms anak-anak temankan mama. Shopping mall yang wajib masuk di Murray St dan Hay St. adalah Myer, David Jones, Myer is the largest department store in the city and is in Forrest Chase. David Jones runs between Murray street mall and Hay street mall.

 
 
 
 

 
 
William st 
 

 
Looking for delicious halal food?

 Ispa Kebabs, 110 William St.

Our most favourite kebab in Aussie :)
 
Sedap. Cukup rasa. Tidak ada bau daging dan rempah yang keterlaluan untuk lidah Jawa macam kami :)
 
 
 
 
Sempat jugak singgah sourvenir shop di William St. Banyak lagi rupanya souvenir shop di Perth City. Lebih banyak pilihan.  Harga bergantung dengan kualiti dan kuantiti. Australian made pastinya lebih bermutu dan harga juga lebih mahal.
 
Amani peluk koala nie, tak nak lepas. Mama jugak kena bayar :)
 
 
 
 
Deretan fast food restaurant. Jenuh anak-anak ini bertanya,
 
"mama, adik nak nugget KFC boleh tak? McDonald pun ada mama." 
 
Tapi itu semuanya tidak halal di sini sayang. Baru tau nikmat syukur, mudahnya mencari makanan yang halal di Tanah air.
 
 


 Wesley Church, on  75, William St and Hay Streets, Perth
 
 

 The Commonwealth Bank building stands on the corner of Murray Street and Forrest Place.
 
 


 City Gifts & Sourvenir, kedai dihadapan hotel Adina.
Tempat memborong sourvenir yang macam tak cukup-cukup ;)
 
 
 

 
 Menunggu di hadapan Karache' Café, yang menjual Malaysian Food. Ingatkan hari nie nak tapau Nasi Beriyani yang femes tue. Tapi dia bukak agak lambat, 11.30am. Borak-borak dengan Indian lady migrated from Malaysia for almost 15 years ago. What a coincidence! This lady also waiting for the Nasi Beriyani. Hihihi.. Ramai jugak student yang menunggu café ini dibuka.

 



However my Amani was not in the good mood. Sebenarnya Amani mogok susu dari hari pertama kami sampai di Perth hari tue. Dari kononnya nak menambah imun badan anak, mama campurkan satu supplement dalam susu formula Amani dan Arash. Sebenarnya dah 3 hari, macam ok jer. Arash ok. Tapi Amani mengamuk!

"Susu Amani tak sedapp" terus tak nak susu.
 
Dahla picky eater, mama pulak sibuk buat experiment masa nak pergi travel nie. Memang silap besarrrr la mama. Sudahnya tak nak susu. Boleh terima susu coklat kotak sahaja yang sejuk pulak tue. Jadinya perut pun masuk angin. Pening. Muntah. Papa marah mama. Adoi.




Berlarian lah mama ke Insan's Café. Berdepan jer dengan Karache' Café nie. Senang betul nak carik halal food n Malaysian Food kat sini. Suka. Apa ade kat sini? Nasi campur, Nasi tomato, Nasi Ayam, Nasi goring, Mee goring mamak, ayam goreng mamak,  kuih-muih, Teh tarik. Macam-macam lagilah.

Agak-agak tekak nak carik Malaysian food datanglah ke sini. Sedap makanan dia. Owner dan anak-anak pun ramah melayan. Orang Kedah, saya lupa alor star ke sg. petani :)




Inilah Amani yang mogok susu itu.

Sebab mama salah. Mamalah yang hari-hari kena memborong Choc Chill Brownes ini banyak-banyak. Favourite choc milk kami semua. Kata jer susu made in Western Australia. Ingatkan murah dari KL. Takde maknenyer. Mahal jugak. Adeihh letih nak membeli kalau otak asyik convert RM to Dollar AUS. Jadi hilang selera makan. Adoiii.


 
 
Agak-agak malas nak berjalan ke Insan Café atau Karache' Café, Indonesia indah Restaurant ini jadi pilihan. Turun hotel, dah sampai :)
 

Indonesia Indah Restaurant.

118-120 Barrack Street, Perth, WA, 6000

 
 


Cuma payah sikit bila kami bertiga sahaja nak take-away and with stroller. Sebab restaurant di bahagian underground, kena turun tangga selepas masuk pintu yang terbuka itu. Takut pulak tinggalkan semua barang-barang kat luar restaurant.

Walaupun Perth ini sangat tenang bagi kami, boleh jalan-jalan strolling around the city tanpa rasa risau keterlaluan, boleh dikatakan low-crime area. Tapi kami sering juga diingatkan oleh warga-warga Aussie yang prihatin, supaya jangan sesekali leka. Low crime doesn't means no crime. Ok. Noted.
 
 


Balik ke hotel, nak masuk bilik, housekeeping team tengah kemaskan bilik pulak. Boleh jer nak masuk, memang ramah jugak staff housekeeping ini dengan kami, lama kot 9 hari, macam dah jadi kawan.
 
Cuaca pun cantik pulak. Let's go strolling around the city again.

 
 

Stirling Gardens


An urban and small public park in Perth. Located on the corner of St Georges Terrace, Perth and Barrack Street, west of the Government House and north of the Supreme Court buildings, it contains a group of significant sculpture items.

 
 
 

Stirling Garden map.


 
 
 
According to visitperthcity.com,
 
Stirling Gardens are the oldest gardens in the city. First used by colonial botanist James Drummond as an acclimatisation garden in the 1830s, the reserve opened as the botanical garden in 1845.
 
 

 
Stirling Gardens also adjacent to, the Supreme Court Gardens. Another beautiful public park in Perth City.



It's 12 noon. And people are having their lunch time hours at the park. 
 

Tenang. Indah. Damai.
 
 
 

Ke mana-mana dipoket ada cars. My Arash :)

 
 
 Picture taken by my sweet Arash. Me and my little princess, Ameera Amani.

 

 
 Kangaroo Sculptures and a water feature are some of the interesting aspects of this parkland.
 
 
 
 
 
 

Having good time in here. While papa was at work :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Next

The Bell Tower, Home of the Swan Bells

 
 


According to http://www.thebelltower.com.au/.

 The Bell Tower located on Riverside Drive overlooking the picturesque Swan River is one of Perth's most unique and must see tourist attractions. Filled with fascinating historic content and boasting a unique and distinctive design - resulting from a major architectural competition - it has become an icon for Perth and Western Australia.
 
 


Owhh my.. dari hari yang sangat cerah, awan nan membiru, ia bertukar kepada awan yang sangat dah tak larat. Mau dia kebabooo itu hujan juga sekarang!! Cepat Mama!


Mujurlah jalanraya kat sini semua pedestarian friendly. Mudahla kerja mama yang sibuk hangkut budak-budak dengan stroller ini. Ramai benar bertembung dengan Malaysia yang bercuti kesini, mereka mau ke South Perth dan Zoo katanya, mau naik ferrylah di Barrack St Jetty. Takpe kami tunggu Papa kami :)

Kebetulan laluan ke The Bell Tower dari Stirling Garden ini menuruni bukit, lagi berlarilah mama dibuatnya. Nanti balik sendiri mau ingatla, naik itu bukit!

 
 


The Bell Tower located on the Swan River in vibrant Barrack Street Jetty, is one of the largest musical instruments on earth and was built to house the bells of Saint Martin in the Fields church, in Trafalgar Square, London.
 
 
 
 
 

 
You can hear the Ringers practicing their ancient art of 'Change Ringing' at the following times.

FULL BELL RINGING
MondayNoon - 1pm(12:00pm - 13:00pm)
TuesdayNoon - 1pm(12:00pm - 13:00pm)
ThursdayNoon - 1pm(12:00pm - 13:00pm)
SaturdayNoon - 1pm(12:00pm - 13:00pm)
SundayNoon - 1pm(12:00pm - 13:00pm)


BELL HANDLING DEMONSTRATIONS (single bell)
Wednesday11:30am - 12:30pm
Friday11:30am - 12:30pm
 
Please note that days and times are subject to change without notice.
 


Alhamdulillah sempat mengejar 15 minit terakhir Full Bell Ringing. Well done kids!
 
 

 

This is Love Locks!

 
 
Originated in The Great Wall of China. And now the concept is world-wide and the locks can be seen at several locations across the planet including; South Korea, Nevada USA, Russia, Italy, Hungary, Japan, Guam, Latvia, the love goes on.
 

 
 
 
 


Love Locks are only $30.00 and includes engraving of two names and a date* and a beautiful folder so you can record the date and the moment that you locked your love together with that special person. Family members and close friends also use Love Locks to lock their relationship forever.

 

 
 This special Love Locks is specially purchased at and engraved by The Bells Tower. No other kind of love locks is acceptable here. Easy on eyes too :)
 

 

 
Ralit membelek love locks itu, hujan pun turun!
 
Maka berlarian kami mencari teduh di
 

Barrack Street Jetty

 
 



In addition to visiting the Bell Tower, Barrack Street Jetty is a popular destination for hopping on a ferry, taking a cruise up or down the Swan River; shopping for gifts and souvenirs and many more!
 
 

 
 Dear kids, we will not cruising the Swan River without Papa :)

Nanti Papa nangis.. kikiki :)

 
 

Alhamdulillah hujan pun tak lama. Biasalah petanda nak masuk winter ini. Hujan sekejap dan kerap. Buat cuaca makin sejuk. Mama nak shopping pun kian payah. Asal cerah kena shopping nie. Tak boleh buang masa nie. Ehhh.

 
 
 
 
 
You can buy ticket City Sighseeing Perth here.
 
 

 

 City Sightseeing Perth

Operates an open air, fun tour around Perth. Using an open top double decker bus guarantees a bird’s eye view of the city’s top attractions and Kings Park.
 
Kings Park please wait for us!
 


 Enjoy the open spaces of Barrack Street Jetty.
 
 


On the way back heading to our hotel.
Green space at Barrack St Jetty.
 
 
 
 
 


 The riverside also is one of Perth’s favourite locations for walking, jogging and cycling.
 
 
 
 
At 4.30 pm papa back from work. After solat, there we went out to explore the city, again.
This time with papa!!!

 
 
 
A sweet family picture again taken by sweet Aussie.
 
Dengan camera sentiasa tersangkut dileher, terlalu mudah untuk dilabel 'Tourist'. Ditambah perisa kami bawak 2 budak kecil di petang yang kian dingin ini. Mudah menawan sapaan mereka yang ramah menegur, berkongsi cerita walau dalam sibuk petang nan senja, dalam berlarian pulang ke rumah!
 
 

 
CAT at our back.
 
The city centre can easily be accessed by public transport, either the trains or buses. The train and northern bus stations are very close to Forrest Chase (off the Murray street mall), and can be accessed via pedestrian walkways. Throughout Perth, the public transport provider TransPerth, give people the option of commuting within the city on a CAT, which is a free bus service.
 
 
 

Perth Town Hall

Was built on the highest point in the centre of town, at the corner of Howick (now Hay) and Barrack streets. Construction of the Perth Town Hall began in 1867.  Perth Town Hall’s architectural style is described as a combination of "Victorian Free Gothic Style, with strong medieval overtones".



 
 
After work rush.
 
 
 
 
 

 
Anak-anak menunggu mama yang masih sempat menyelit masuk dalam shops. Hihihi kebanyakkan premise tutup pukul 5.00 petang. Mana-mana shops yang payah tadi nak masuk dek bawak stroller, inilah masanya. Tapi tak puaslah, sebab kejap sangat.
 
 
 
 
 


 
This is the area, shop till you drop!

 Murray St and Hay St.

The pedestrians-only stretch of shopping belt right in the middle of the Perth city centre. It also has the links to other arcades and malls to shop in too.  London Court is one such option. Will write about London Court in next entry :)

 
Must-go departmental stores like Myer, David Jones, WoolWorths, Target. Others shops like Valleygirl, Pandora, Cotton On, Dottie. Mana-manalah asal menangkap mata!

 
Gerimis pulak petang nie. Bila nak angin winter sudah menorobos autumn, musim hujan pun mulalah. Hujan dan angin sejuk. Gigil. Maka cancel la plan nak jalan malam nie.


 

 
 
Malam nie mama tak masak. Nak makan kebab kata papa. Maka singgah di Labanese kebab di Barrack St, ada 3 kedai kebab di laluan ini. Di samping kebab kami juga order 2 slices of pizza untuk Arash. Tapi ada mutton pizza jer. Hihihi memang bau kambing ;)
 
 
 
 Angelic faces of mine.


Jom balik hotel kejar Maghrib.
Penat seharian temankan mama :)


Alhamdulillah.
Thank you Allah. Another great day in Perth :)


 

 

2 comments:

  1. Replies
    1. gigih nie buat entry..dah setengah tahun..hahha.. hopefully boleh letak info byk2..instead of a lots of pictures.. hihi :)

      Delete