Assalamualaikum
Dah lama sungguh tak men'donut'. Mood tak datang-datang. Ecehh.
Sampaila semalam, public holiday semperna Hari Wesak. Takmaulah sarapan kat luar hari nie, ingatkan nak relax kat rumah sambil2 menguruskan halaman rumah yang makin tinggi rumput dari pokok bunganya tue ;)
Donut Kentang Gebu
Resipi :
250g tepung gandum
1 3/4 sudu besar yis segera (anggaran setengah paket)
1 sudu kecil baking powder
2sudu besar mentega sejuk
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder
2sudu besar mentega sejuk
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil cinnamon powder (optional, kalau suka)
1 biji kentang (direbus empuk dan dilenyek halus)
1 biji telur ( dipukul sedikit)
1/2 sudu kecil garam
70 ml air suam (ditambah sedkit-sedikit)
1 biji telur ( dipukul sedikit)
1/2 sudu kecil garam
70 ml air suam (ditambah sedkit-sedikit)
Topping;
icing sugar, melted milk chocolate, whipped cheddar cheese pun boleh!
Penyediaan;
1. Ayakkan tepung, baking powder. Satukan kesemua bahan kering dan mentega sejuk dlm mixing bowl.
Saya uli doh biasanya pkai tangan. Tapi kali nie penatt mixer lagi senang!!
2. Mixed well. Sampai jadi macam serbuk roti.
3. Masukkan kentang rebus yang sudah siap dilenyek.
4. Masukkan telur. Uli lagi rata2.
5. Baru masukkan air. Sikit2. Agak2 doh sampai tak lekat kat bowl or tangan. Terlebih air letak tepung. Terlebih tepung letak air.
4. Masukkan telur. Uli lagi rata2.
5. Baru masukkan air. Sikit2. Agak2 doh sampai tak lekat kat bowl or tangan. Terlebih air letak tepung. Terlebih tepung letak air.
6. Tutupkan dengan kain basah yg suam. Nak cepat naik lagi doh tue. Letak air suam kat bawah bowl tue. 30 minit.
Klau letak suhu normal. Mungkin nak naik sekali ganda tue 1jam.
7. Tekan doh. Untuk keluarkan angin. Gunakan penggolek tue sampai tebal 1 inci. Terap dgn acuan donut.
Takde? Buat bulat2. Leperkan. Lobangkan kat tengah. Kecik2 dolu slalu tolong mak kite buat nie!!
Jangan lupa taburkan tepung dekat pinggan, penggolek dan penerap donut tu, elakkan melekat.
8. Biarkan kembang sekejap 10-15 minit. Gorengkan dengan minyak+sesudu butter. Yes, more buttery
Api sedang2 jer. Terbalikkan selalu. Jangan rentung plak!
9. Bolehla dihias dgn icing sugar or cairkan milk choc button tue +cream/full cream milk. Sejukkan dulu melted chocolate itu sebelum dicelup dengan donut. Klau tidak jadilah macam ini. Melelehh. Tak sabar dah nak tunggu!
Inilah penangan anak. Bila Arash mintak donut lagi buat bekal lunch box dia. Rasa nak pecut lari ke dapur.. kikiki. Malas macam tahap macamane pun pasti boleh jadi rajin punyalah ;)
Unconditional Love :)
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteJika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteJika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)