Sunday, 24 February 2013

Hamba-Mu datang menyahut Panggilan-Mu, Ya Allah!

Assalamualaikum,
InshaAllah pada 25.2.2013 bersamaan hari Isnin pada pukul 7.30 petang ini kami sekeluarga, diiringi keluarga mertua akan berlepas dari KLIA-Dubai-Jeddah untuk menunaikan Umrah pertama kami. Perasaan syukur, gembira, teruja bersilih ganti dengan rasa risau dan gementar.
 
Jemputan yang tak terduga sebenarnya. Sedari kecil, terasa berangan, bila mengimpikan perjalanan suci ini. Bila menghantar atuk dan nenek ke Tanah Suci, terdetik di hati..bilalah pula giliran kami?  umrah dan haji ini hanya bila kita sudah berusia sahaja kah?
 
Maka tekad kami,
tangguhkan dulu perjalanan kembara yang lain. Kami dulukan dulu perjalanan agung ini.

 
Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:
"Islam itu ialah engkau bersaksi bahawa tiada tuhan yang benar selain Allah dan Muhammad itu ialah utusannya, dan engkau mendirikan solat, menunaikan zakat, menyempurnakan haji, melaksanakan umrah, mandi hadas besar, menyempurnakan wuduk dan berpuasa Ramadan."
(Riwayat Ibn Hibban)
 
 
Bila musim haji, terdengar laungan talbiah di televisyen sudah cukup  membatukan diri ini, menghafaz dan larut dalam bacaan yang begitu asyik didengar, menangkap dan tajam di hati, meski maksudnya sendiri belum begitu difahami.
 
 
 


 “Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, Ya Allah!
Hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, (Tuhan) yang tidak ada sekutu bagi-Mu, hamba-Mu datang menyahut panggilan-Mu, sesungguhnya segala pujian, nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaan-Mu, tidak ada sekutu bagi-Mu.”
 
 
 
Benar kata orang. Mulakan dulu dengan niat. Niat, berusaha, berdoa dan bertawakal. Yakinlah Allah pasti menolongmu.

 
Niat kami untuk menunaikan umrah bersama anak-anak ini kami suarakan pada ibu suamiku. Kami berniat ingin mengajak keluarga mertua pergi bersama agar dapat bergilir menjaga anak-anak ini, disamping meraih peluang ibadat semaksima mungkin di sana.

Ternyata perancangan Allah itu diluar jangkaan kami :)
 
 
 
Doakan kami sekeluarga dapat menunaikan ibadah umrah ini dengan sempurna, mendapat keampunan Allah, selamat perjalanan pergi dan balik. Moga dikurniakan umrah yang mambur dan menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya. Dikesempatan ini juga, kami sekeluarga memohon maaf di atas semua kesalahan kami samada sengaja atau tidak, sepanjang perkenalan kita dia alam maya atau realiti.
 
 
 
dan 7 hari sebelum keberangkatan kami,
sambil memasak untuk keluarga. kami mendapat peringatan ini.
Allahu Akbar!
 
 
Ingatilah Allah dalam tiap detik hidupmu.
 
 

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"

(Ayat 16: Surah Arrahman)


 
31 kali disebut di dalam Surah Arrahman.
Peringatan buat hamba-Mu ini yang selalu lalai. Ampuni kami, Ya Allah!
 
 
Terimalah kami sebagai Tetamu-Mu,Ya Allah!
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment